Beton architektoniczny w kuchni

Beton architektoniczny – jego struktura pięknie prezentuje się na ścianie, a drobne zabrudzenia są na nim praktycznie niewidoczne. Świetnie sprawdza się nie tylko we wnętrzach mieszkalnych, ale także tych użyteczności publicznej, jak np. kawiarnie czy restauracje. Doskonale komponuje się z materiałami takimi jak szkło, cegła czy drewno, tworząc industrialny styl wnętrza.

7 komentarzy
  1. Szczerze mówiąc, jeszcze nie widziałam na żywo takiego betonu, ale na zdjęciach wygląda bardzo fajnie. Pewnie w kuchni wymaga jakiejś dodatkowej impregnacji? Matowy lakier, albo coś takiego?

      1. Sprzedaje imitacje betonu firmy benjamin moor. Po zaimpregnowaniu jest w pelni szorowalny. Wazny jest tez sposob nakladania im bardziej gladka struktura tym latwiej utrzymac czystosc.

  2. To, co widać na tych inspiracjach to raczej nie beton architektoniczny, ale tynki i inne masy imitujące ten efekt – wygląda fajnie i chyba lepiej się sprawdza właśnie ze względu na możliwość zmywania. Tak przynajmniej mi mówi technolog od betonu, z którym robię kolekcje betonowych płytek. Niby te betony w płytach mają impregnację w masie i dodatkowo impregnat na wierzchu to nie miałabym zaufania do plamoodporności w takich strefach jak te przy kuchence (zwłaszcza tłuste plamy). W każdym razie będę testować te swoje płytki 🙂 to na pewno opublikuję moje spostrzeżenia osobiste.

  3. Nie mam doświadczeń z betonem architektonicznym w kuchni, ale wiem, że beton architektoniczny też trzeba potrafić “zrobić”. Pamiętam, jak na wycieczce w Niemczech dotykałam takiego “dobrego” – był super gładki i przyjemny w dotyku, natomiast kiedy patrzę na przykład na to, co zastosowano w gdańsko-sopockiej hali widowiskowo-sportowej, to aż oczy krwawią 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej inspiracji